Sarıyer

Sarıyer, 35 mahalleden oluşan şehrin Avrupa yakasındaki ilçelerinden biridir. Beşiktaş, Kağıthane, Eyüp ile çevrili olan Sarıyer ilçesi oldukça tercih edilen bir ilçedir. 2009 yılında ilçe olma statüsünü kaybedip ancak 2012 yılında şişli sınırları arasında yer alan mahallerin Sarıyer ilçesine dahil edilmesiyle tekrar ilçe statüsüne ulaşmıştır. Bu ilçede yaşayan veya giden çoğu insan ilçenin içinde Bizans dönemine ait kalıntılar olduğunu bilir. Bizans döneminde yaşamış insanların izleri hemen hemen her sokağındadır. İlçe olmadan önce, daha doğrusu Bizans döneminde küçük bir kesime ve nüfus sayısına sahip olan ilçede insanların hemen hemen hepsi balıkçılıkla geçimlerini sürdürmekteydi. Balıkçı köyü diye de anıldığı söylenmektedir. 16. ve 17. Yüzyılda gelişmeye başlayan köyler sıralamasında Sarıyer ilk sıralarda yer aldı ve gelişmiş bir köy olarak kabul edildi. Burada yerleşik hayata geçen insanların da yalısı boğaz kenarında boy göstermeye başlamaya başladı. Köy gelişmeye başladığı sıralarda bazı gayrimüslimlerinde burada ikamet etmesine izin verildi. Ancak bu gelişim cumhuriyet döneminde gelişimini dondurmuş hale geldi. Sarıyer ilçesinin kurulumu 1930 yılında gerçekleşmiştir. İlçe çatalca yarımadası içinde yer alıyor olsa da bir yanı İstanbul boğazı bir yanı ise Karadeniz’e yönelik açılan bölümlerden oluşmaktadır. Bu ilçeyi boğaza olan uzantısından dolayı yerleşik halkı tercih etmektedir. Diğer bir taraftan Belgrat ormanına da bağlığı söz konusudur. Şehrin zengin ilçeleri olarak anılan ilçelerden biridir.

Sarıyer Nüfusu
Her ne kadar şehrin zengin kesimi ikamet ediyor dense de Sarıyer nüfusu 1965 yılından bu yana büyük oranda nüfus artış hızı görülmüştür. Her yıl belli bir oranda artış gösteren nüfus, ilçenin olumlu olanaklarını da göstermektedir. Nüfus ne kadar kalabalık gelirse gelsin yine de ilçenin boğaz manzarası olumsuz özellikleri göz ardı etmeye fayda gösteriyor. Büyük nüfus kesimi boğaza doğru uzanan yalılarda yaşamaktadır. Bulunan bulgulara ve yapılan sayımlara göre erkek nüfus sayısının kadın nüfus sayısından az bir oranla fazla olduğunu görürüz. İkamet eden insanların hemen hemen hepsi trafik gürültüsünden yakınsa da yine de bu ilçeden ayrılamadıklarını söylemekte ve bu sayede nüfus sayısında herhangi bir düşüş yaşanmamaktadır.

Sarıyer tarihi yerleri fazla sayıda bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak müzeler köşkler verilebilir. Merak uyandıran köşk hayatlarını hissedebileceğiniz ve otomobil müzelerinde tarihe karışmış otomobil modellerinin sergisini izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra türbeleri ziyaret edip sonrasındaRumeli hisarında denizin tadını çıkarabilirsiniz. İstanbul boğazının görüntüsünü eşsiz bir şekilde sunan ilçelerden biridir. Emirgan korusunda kısa ve dinlendirici bir yürüyüş yapıp sonrasında tarihi değer taşıyan boğazdaki yalılarını seyredebilirsiniz. Tüm bu yalılıların geçmişten kalan izleri vardır. Gerek motifleri gerek yapıları ile bu izleri görebilirsiniz. Tüm bu tarihi izler ilçenin ziyaretçileri tarafından büyük beğeniyle karşılanmış ve tekrar tekrar görülmek istemiştir.

Gezilecek Yerleri
Sarıyer gezilecek yerleri
oldukça fazla sayıda olduğundan sevdiklerinizle keyifli zaman geçirebileceğiniz çok fazla yer vardır. Bunları sıralarsak;

  • Rumeli hisarı
  • Emirgan korusu
  • Tarabya koru
  • Sakıp sabancı müzesi
  • Yeniköy sinagogu
  • Pembe köşk
  • Garipçe köyü
  • Huber kökü
  • Kömürcü bendi
  • Rumeli feneri
  • Belgrat ormanı
  • Marmaracık koyu
  • Klasik otomobil müzesi
  • Telli baba türbesi
  • Tarabya koyu
  • Maslak kasırları
  • Ermeni killisesi

Şeklinde sıralayabiliriz. Bu yerler geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerdir. En çk tercih edilen ve çok fazla beğenilen turistik yerlerdir. Hem yerli hem yabancı birçok turisti ağırlayan bu yerler ülke ekonomisine de çok fazla katkıda bulunmaktadır. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri barındıran bu ilçe ikamet etmek içinde çok fazla tercih ediliyor.

Sarıyer yemekleri denildiğinde şüphesiz akla gelen ilk şey Sarıyer böreği olur. Bu lezzet için insanların ilçe değiştirdiği ve sonucunda bu lezzeti tattığı çok fazlaca görülür. İlçenin hemen hemen her yerinde bu lezzeti misafirlerine sunan mekanlar bulabilecek ve hepsinde karnınızı müthiş derecede doyurabileceksiniz. Kültürümüzde yer etmiş bir lezzet olan Sarıyer böreğinin ünü oldukça fazla bir kesime yayılmıştır. Bunun yanı sıra yine herkesin istediği tüm yiyecek çeşitleri ilçede bulunmaktadır. Bu da çok fazla kesime hitap ettiğinin bir göstergesidir.

İstanbul Sarıyer Mahalleleri
Ayazağa Mahallesi, Bahçeköy Merkez Mahallesi, Bahçeköy Yeni Mahallesi, Baltalimanı Mahallesi, Büyükdere Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Çamlıtepe Mahallesi, Çayırbaşı Mahallesi, Darüşşafaka Mahallesi, Demirci Mahallesi, Emirgan Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Ferahevler Mahallesi, Garipçe Mahallesi, Gümüşdere Mahallesi, Huzur Mahallesi, İstinye Mahallesi, Kazım Karabekir Paşa Mahallesi, Kemer Mahallesi, Kısırkaya Mahallesi, Kireçburnu Mahallesi, Kocataş Mahallesi, Kumköy Mahallesi, Maden Mahallesi, Maslak Mahallesi, Merkez Mahallesi, Pınar Mahallesi, Poligon Mahallesi, Pttevleri Mahallesi, Reşitpaşa Mahallesi, Rumeli Hisarı Mahallesi, Rumeli Kavağı Mahallesi, Rumelifeneri Mahallesi, Tarabya Mahallesi, Uskumruköy Mahallesi, Yeni Mahallesi, Yeniköy Mahallesi, Zekeriyaköy Mahallesi

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi