Şirkete İsim Seçmek

Şirket İsmi Nasıl Bulunur?

Bir işletmenin amacı başarılı olmak olduğuna göre, onu rakiplerinden ayırt etmenin anahtarı iyi bir şirket adı seçmekten geçer. Çünkü müşteriler bir işletmenin adını, kendilerine sağladığı değerle ilişkilendirirler. Madem şirkete bir isim seçmek, iş başarısının üzerinde bu kadar önemli rol oynuyorsa, seçim yaparken titiz davranmak gerekir.

Şirket İsmi Seçerken Yasal Durumlar

 İşim seçerken dikkat edilmesi gereken yasal noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Seçilecek isim daha önce herhangi bir şirket tarafından alınmamış ve tescil ettirilmemiş olması gerekir.
  • Şirketin faaliyet alanı ve şirket türüne dair ibarelerin Türkçe olması kaydıyla ismi yabancı bir isim olabilir. Mesela; Dreams Elektronik Ltd. Şti. vb.
  • Seçilen isim ulusal çıkarlara, tarihi ve kültürel değerlere, kamu düzenine aykırı olamaz.
  • Şahıs şirketlerin unvanda ad ve soyadını kullanılması mecburidir.
  • Kullanılacak şirket ismi ve unvanda “Cumhuriyet” “Türkiye” “Türk” “Milli” kelimeleri kullanılmaz. Sadece Bakanlar Kurulu kararı alınarak kullanımı gerçekleştirilebilir.
  • Bir şirketin ticari unvanı ile markası aynı olmak mecburiyetinde değildir.
  • Seçilen isim ve unvan üçüncü kişileri yanlış yönlendirecek tarzda seçilemez.
  • Anonim ve Limited şirketler ticari unvanlarını seçerken, faaliyet konularını belirtmeleri gerekir.
  • Bir şirket isim ve unvanda resmi yer isimleri kullanabilir, ancak ülke isimlerini kullanırken, ismi kullanılacak ülkenin yetkili mercilerinden izin alması şarttır.

Şirket İçin İsim Nasıl Seçilir?

Bir isim seçerken ana amaç; hatırlanması kolay, mümkünse benzersiz bir isim olması ve şirketin sunduğu hizmetleri açıklayıcı özellikle sahip olmasıdır.

Tüm bu özelliklerle birlikte göz önünde tutulması gereken püf noktalar şu şekildedir:

Eşsiz ve unutulmaz bir isim seçmek

Şirket isimleri yoğun rekabette şartlarında aradan sıyrılıp öne çıkmayı sağlayabilir ve unutulmaz olabilirler. Bu isim bulurken bir zorluktur çünkü genellikle isim seçme eğilimleri yıldan yıla değişir ve eşsiz bir isim bulunması zorlaşır.

Olağan dışı yazımdan kaçınmak

Bir isim oluştururken, müşteriler tarafından kolayca hecelenebilecek kelimeler seçilmelidir. Bazı başlangıç ​​kurucuları, işletmelerini öne çıkarmak için olağan dışı kelime yazımları denerler, ancak müşteriler şirketi bulmak için internette tarama yaptıklarında veya birine tavsiye ederken bu sorun olabilir. Geleneksel kelime yazımıyla kalınmalı ve akılda kalıcı kelimeler seçilmelidir.

Kolay telaffuz ve hatırlanabilir kelimeler seçmek

İşletme adı müşterilerin kolayca telaffuz edebileceği ve hatırlayabileceği bir kelime olmalıdır. Çoğu kişi için kısaltmalar anlamsızdır ve bir şey ifade etmemektedir. Bir şirket veya ürün için bir isim seçerken, sade ve anlaşılır bir tarzda olması gerekir.

Kısa kelimeler kullanmak

Bir isim ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Bu ismi İki heceyle sınırlandırmaya ve özel karakterleri kullanmaktan kaçınılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Bazı algoritmalar ve dizin listeleri, alfabetik olarak çalıştığı için özel karakterlerin seçilmemesi, bir şirket isminin taramalarda kolaylıkla bulunmasına yardımcı olur.

Anlamlı kelimeler seçmek 

Bazen, işletme sahipleri anlamsız kelimeler olan isimleri seçmek isterler. Yahoo, Google, Fogdog gibi ilginç ve türetilmiş isimler seçmek büyük bir risktir. Her zaman uluslararası etkileri kontrol edilmelidir. Pek çok şirket isimleriyle faaliyete başladıktan sonra, isimlerinin başka bir dilde olumsuz ve hatta müstehcen çağrışımlara sahip olmasından dolayı pişman olmuşlardır.

İşin mahiyeti hakkında bilgi veren kelimeler seçmek

İşletmenin ne yaptığı hakkında bilgi veren bir işletme adı kullanmaya çalışılması potansiyel müşterilerin aramalarında öne çıkmaya yardımcı olur.  Mesela peyzaj işini yapan bir firma çim ve düzen kelimelerini isimlerine ekleyebilirken, aynı isim bir tamirci için iyi bir seçim değildir.

İsimle aynı olan alan adı almak

Şirket adının web sitesi alan adıyla aynı olması önemlidir. Bu nedenle bir isim seçerken o ismin alan adının boş olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Şayet boş değilse isim seçimi ona göre yapılmalıdır. Ayrıca, istenilen işletme adının Facebook, Twitter ve Pinterest gibi popüler sosyal medya sitelerinde boş olduğundan emin olunmalıdır.

Sık kullanılan alan uzantılarını tercih etmek

Şirket adının alan adını seçilirken en çok tercih edilen com, net ve org uzantılarının seçilmesi aramalarda öne çıkmaya yardımcı olur. Bunun yanında bir uzantıda belirlenen isim alınmışsa, tercih edilmeyen veya az kullanılan uzantıyı almak yerine, yeni bir isim seçilmesi daha mantıklı olacaktır. Hatta alınması mümkünse üç alan uzantısının birden alınması daha iyi sonuçlar verecektir.

İsim hakkında geri bildirim almak

Belirlenen isimler hakkında arkadaşlar, aile üyeleri ve güvenilir meslektaşlar hatta potansiyel müşterilerden geri bildirim alınması, adın herhangi bir olumsuz çağrışımı olup olmadığından emin olmayı sağlar.

Sınırlayıcı olabilecek isim seçmekten kaçınmak

Belirli bir ürün veya şehir gibi dar kalıplı isimler seçmekten kaçınılmalıdır. Çünkü ileride işin büyümesinin önünde engel teşkil edebilirler. Bu özellikte bir isimle, işletme farklı konumlara girer veya ürün hattını genişletirse müşterilerin kafası karışabilir.

İşletme sahibinin isimden memnun olması

Bir işletme sahibi, muhtemelen uzun yıllar şirketinin ismiyle muhatap olur ve yaşamak zorunda kalır. Bu yüzden seçilen ismin içine sinmesi önemlidir.

Şirket İsmi Seçerken Kullanılacak Yöntemler ve Örnekler

Dünyanın dört bir yanından en tanınmış markalardan bazılarına bakarak, nasıl isim seçilebileceği konusunda fikir edinmek mümkündür. İşte bazı yöntemler ve isim örnekleri:

  • Kısaltmalar kullanmak: AOL (America Online’nın kısaltmasıdır), BBC (British Broadcasting Corporation’ın kısaltmasdır)
  • Birleşimler oluşturmak: Evernote (sonsuza kadar ve not kelimelerinin birleşimidir), Groupon (grup ve kupondan türetilmiştir.)
  • Mitoloji ve edebiyattan ilham almak: ASUS (efsanevi kanatlı at Pegasus’tan adını almaktadır) ve Nike (Zafer tanrıçasından adını almıştır)
  • Yabancı dil kelimeler kullanmak: Altavista (İspanyolca yüksek görüş demektir) veya Daewoo (Korece’de büyük ev anlamına gelir)
  • Kendi adını kullanmak: Bayer (Friedrich Bayer şirketin kurucusudur), Boeing (William E. Boeing’den almıştır) ve Grundig (kurucu Max Grundig’den almıştır)
  • Yer ismi kullanmak: Amazon (dünyanın en büyük nehrinin adını almıştır) ve Fuji (Japonya’da yer ismidir)
  • Adı konumla birlikte kullanmak: DKNY (Donna Karan New York) ve IKEA (kurucunun adı IngvarKamprad ve büyüdüğü yer olan Elmtaryd Agunnaryd’ın kısaltmalarından türetilmiştir)
  • Başka bir şirketle ortak olmak: Ben & Jerry’s veya 20th Century Fox gibi her iki ismin de parçalarını kullanarak bir isim oluşturulmuştur.
  • Takma adları kullanmak: Mercedes (kuruculardan birinin kızının adını almıştır) ve Danone (kurucunun oğlunun çocukluk takma adını almıştır)
  • Sembol kullanma: Pixar, piksel kelimesinin ve kurucularından biri olan Alvy Ray Smith’in baş harflerinin bir kombinasyonudur.
  • İşin açıklamasını kullanma: Bu tekniği kullanan bir isim örneği; süpermarket zinciri 7-Eleven’dir: sabah saat yediden gece on bire kadar açıktır’ cümlesini ifade etmektedir.
  • Latince kelimeler kullanma: Latince, işletme adları için mükemmel bir kaynaktır, örneğin Acer (keskin görüş anlamına gelmektedir)
  • Ürüne başka bir açıdan bakılarak isim bulma: Blackberry ve Caterpillar bu teknik kullanılarak oluşturulan isimlere sadece iki örnektir.
  • Kısaltma: Cisco (şirketin kurulduğu San Francisco’dan) kısaltma yapılarak üretilmiş bir isimdir
  • Alternatif bir yazım şekli kullanmak: Reebok Afrikalı bir antilop olan “rhebok” un alternatif yazımıdır.
  • Hikaye anlatımı yapmak: Virgin (kurucuların işe tamamen yeni olduklarını söylemenin yolunun hikayelendirilmesidir)
  • Fazladan bir harf kaldırma veya ekleme: Flickr ve Tumblr’ın son ünlüleri düşürülmüştür.  Ayrıca başka bir harf konularak çoğaltabilir veya kelimedeki bir harfi, değiştirilebilir.
  • Sözlükten bir kelime seçmek: Blizzard ve Twitter’ın yaptığı gibi bir sözlükten rastgele bir kelime seçilebilir.

Bir iş girişimine isim belirlerken bu verilen en önemli kararlardan biri olabilir. İşletmenin adı, müşterilerin ve yatırımcıların firmayı nasıl gördüğüne kadar büyük bir etkiye sahiptir ve günümüzün dünyasında bu dünya çapında bir karar olabilir. Bu yüzden sadece orijinal bir isim bulmak yeterli olmaz, aynı zamanda potansiyel olarak rekabeti yüksek bir pazarda öne çıkmaya yardımcı olacak bir isim seçilmesi gerekecektir.

İstanbul merkezli Mali Müşavirlik ve Muhasebe ofisimizde tüm İstanbul ve özellikle Avrupa Yakası başta olmak üzere İstanbul ve Türkiye genelinde Mali Müşavirlik ve Muhasebe hizmeti vermekteyiz. Sarıyer’de bulunan Mali Müşavirlik ve Muhasebe Ofisimizi ziyaret edip şirket kuruluşu ve vergi yönetimi başta olmak üzere detaylı bilgi alabilir veya iletişim bilgilerinden tarafımıza ulaşabilirsiniz.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi